Book review KSBP dari akak

Hari tu kan aku baca buku Kerna Syurga Bukan Percuma. Ok first book dia best and penuh kata-kata hikmah. I found the 2nd book (finally!) kat library. Sis reserved suruh hantar kat Sembawang Library lagi okeh. Hahahah!

KSBP2 pulak, for me alot of repetitive. Dia asyik teringat-ingat kisah yang berlaku dari book 1 and copy nad paste ke book 2 and aku macam confuse tetiba bila banyak sangat character baru muncul. But it was still OK for me. Dia ada bagi pengajaran juga. About love towards your sahabat handai, yakin kepada Allah, dendam kesumat takkan bawa kemana malah membawa kepada kehancuran pada diri sendiri and orang lain and orang yang kita sayang / cinta kadang kala bukan confirm2 milik kita. So learn to redha. 

Salah satu kata-kata dalam KSBP2. Overall, i still love book 1. Loooooveeee ittttt.

Advertisements

Kengkawan bergabung meletop keluar anak-anak lelaki.

Post hari tu kan mengata Elinur sombong. So since dia dah ambik Maternity Leave, kita paksa dia keluar rumah merayap sikit. Jadi senang nak beranak. Since semalam aku off sebab ada appointment kat KTPH untuk check wisdom tooth, aku cakap ngan dia meet aku. Anyway doctor gigi tu tanya, “You want to do the surgery today?” Gila kau? Kecut perut lah weh. Aku tak bersedia. Kalau aku pengsan ke apa, siapa nak bawak balik kan?

Dah lama kan tak edit gambar ala-ala asap pollution gitu. So terima lah.

20180115_172938.jpgHafizah ada sekali sebab aku “eh jomlah join!” depan laki dia on Sunday. Sistur lupa isteri kena minta permission dari suami. Almaklumlah da kebiasaan buat camtu. Nasib husband dia memahami, dah lama tak lepak sesama.

Aku mengidam makan kat Ayam Penyet President. Kan aku da cakap, aku jangkit syndrome ngidam mengidam ni semua.

20180115_155240.jpgLele Penyet and Es Teler. 

cats.jpgSeronok rasanya bila kita bergemuk sama-sama. Hahahahaha! Aku drama kan nak cabut wisdom tooth konon nak pengsan bagai. Then tetiba siapa tah mulut puaka nak compare dengan giving birth. YE LAHHH MANA SAMA! Sabor je.

Dorang akan beranak next month Insya Allah. Didoakan semoga semuanya berjalan lancar. Semoga anak-anak semua jenis yang baik dengar kata dan arahan. Bila mak push, korang pun slide out. Jangan duduk menung kat dalam perut tu lama-lama k.

I can’t believe we are still friends after 17 years. Tak sangka walaupun satu-satu perangai macam puaka sikit kekadang, gaduh pasal boyfriend elinur (sebab sebagai sahabat yang sejati, kita tak approved dia matair ngan budak tu), gaduh pasal rubber band, gaduh pasal pape je lah yang kental. Painted the walls in Wellington lepas tu kena marah sebab Cikgu expected something marvelous from us but it ended up to be something horrendous. Sorrybowdah. My father was a painter, I’m not. Tak semua bakat akan diturunkan kepada anak-anak ye. Hahahahaha kelakar gila. Cikgu tengok artwork kita macam “apa benda jahanam macam ni” nasib la tak kena buang sekolah.

I’ve seen the ugliest side of them, vice versa. Pergaduhan paling teruk adalah bila kita travel tapi lepas tu semua buat kelakar bodoh, last-last tak jadi nak marah. Yes, I missed those times when we were so lepak and carefree walaupun takde duit dalam poket. Seronok tak terkira. Itu sahaja dari saya. Sistur busy sebenarnya kat kerja tapi still nak blog. Perangai.

My bestfriend nak terberanak!

Weekend yang sejuk dihabiskan di rumah bersama katil tersayang. Serious weh perangai dugong mengandung. Bangun kul 11pagi, makan, lepastu tidur balik. Ni kira mengaibkan diri sendiri eh? Hahahahha, penat lah, bangun masak bagai pastu tidur gichu, charge battery.

So anyway, Hafizah and husband dia tetiba feeling nak buat Maternity photoshoot gitewww. hahahahah! Walaupun aku dah spent half my life bersama Hafizah, ku tetap feeling awkward nak ambik gambar diorang. Tapi, sistur teruskan usaha secara professional gichewww. I share dua gambar je la ye sebab gambar ni semua for their eyes only. Alah lagipun, no. 1 fan blog aku si Hafizah jugek kenzzz….

3.jpgHarap korang halalkan aku upload gambar dua ni eh. Favourite weh. 

page

Thanks to Pinterest for all the inspiration shots. Senang kerja sis bila ada storyboard.

I pray the best for the both of you. It feels like it was only yesterday I saw a girl standing next me on the first day of school. I said “hi” and we instantly became blood sisters. Then u told me u were getting married. I was crying the night you were getting married (no one understood what I was feeling but whatever u people!) because how can I share my bestfriend with someone else. We are always together! We travel together, we do bullshits together, we laughed at the silliest thing! But I was also happy that Allah sent Azhar to be the love of your life. And now, you are carrying another life in you. Sis very the happy, proud and crying my eyeballs out now. Ugh so emosi. May Allah protect you and ease your delivery. Slide out baby, make MamaRa proud boy!

P.S. Sesiapa nak Nadira ambikkan family photo ke apa ke, roger la iolss.

Happy Birthday, Adra Zhafirah!

This is going to be a very long, dramatic, emotional, PMS, mak-mak syndrome, jangkitan kawan-kawan mengandung, tapi kau tak kahwin lagi, still kau terjangkit dan kau tak faham kenapa – post.

Today, is Adra Zhafirah’s 3rd’s birthday. Yes, she is 3 years old already. And I am 27th this year. Azam ku sejak 5 tahun dahulu adalah mendirikan rumah tangga at the age of 26 years old tapi isokeh, belum give up ada lagi 5 bulan, mana tahu kannnn hahahaha. So anyway, this is a message for Adra Zhafirah, bila dia dah boleh baca blog. Gichu.

9a3a1fdc-ff46-4e43-8c5d-d8e23cacacd8.jpg

(gambar tadi pagi nak pergi sekolah. eyebag tebal nak gi mana sis? rambut alfalfa sangat)


Dear Anakanda Tercinta,

Walaupun uols tak lahir dari rahim ku, Yaya dah anggap Aja macam anak sendiri (sedih weh type sentence ni). I was there when you were sebesar benih lagi sebab I pergi bercuti ke Bali bersama mak you and mak you perangai nauzubillah. Yaya suspect dia pregnant pun because dia nye moodswings memang tak tercapai akalmu.

Yaya punyalah excited nak tengok Aja keluar dari perut Mama. Malam yang Aja main cak-cak, nak keluar ke tidok tu, Yaya teman Mama Aja pergi hospital. Dengan Abang Daniyal and Nenek sebab Ayah kerja. Ayah rushed to Hospital dengan muka gabra habis time tu. Lulz. Yaya ingat boleh jumpa Aja malam tu tapi kau perangai degil esoknya baru keluar.

Finally bila keluar tu, Yaya dapat tengok Aja time kat rumah je sebab Neksi time tu tengah berperang antara kaki dipotong ataupun tidak. Bila Neksi kena potong kaki tu, Neksi duduk rumah Nenek Aja for 4 months. Of course la Yaya happy sikit sebab dapat tengok Aja hari-hari. hehehe.

Bila Aja segemuk kentang ball, ada perkara yang tak best berlaku korang anak beranak. So Mama terpaksa hantar Aja pergi rumah Yaya untuk Neksi jaga jap. Tapi Aja budak baik, diam je sampai Ayah sampai. Mama hantar Aja kat rumah Yaya every weekend and I was sooooo excited to see you. Walaupun itulah kali pertama Yaya jaga baby sekecil Aja. Yaya mandikan Aja, bersihkan taik mu yang hijau makan apa tah, tidurkan Aja. Aja suka sangat dengar Hasbi Rabbi. Mesti tertidur dengan tenang kalau bukak nasyid tu sampai tahu-tahu je, Aja memorised. Kita pergi holiday sama-sama, tidur sama-sama, Aja smack Yaya, bully Yaya, tabur bedak kat Yaya, cakap Yaya bully Aja padahal tak sentuh pun. Hahahahah!

Aja, banyak benda yang terjadi kat Mama and Ayah masa first few months Aja born sampai lah Aja masuk sekolah and pindah rumah baru. Sekarang Yaya dah tak jumpa Aja dah sebab Yaya busy sangat. Yaya tahu Aja pun ingat-ingat lupa Yaya dah. Hari tu Aja lupa dah siapa Yaya tapi lepas beberapa minit tu, Aja macam “eh macam kenal je”. Sejak dua menjak ni, Yaya asyik mimpikan Aja je sebab rindu. Masa kita jumpa kat hospital tu, Yaya tanya “Rindu Yaya tak?” Walaupun Aja tak ingat Yaya, Aja angguk tanda rindu Yaya jugak. Yaya macam nak nangis time tu.

Yaya tahu, satu masa nanti pun, Yaya kena lepaskan semua orang sebab hidup ni sementara je (emosi kan? tapi inilah realiti kehidupan). Yaya sayang semua anak-anak buah Yaya sama rata. Sayang sampai mati.

Yaya doakan Aja jadi anak yang dengar kata, baik dan solehah. Jadilah Kakak yang baik untuk adik nanti. Jangan bully ok. Hehe. Ingatlah pengorbanan Mama dan Ayah bila dah besar nanti. Bila satu hari nanti Yaya dah takde, Yaya nak Aja tahu yang ada seorang makcik gemuk ni pernah jadi no. 1 fan Aja tau. Dia sayang nak mati kat Aja.

Adra Zhafirah, I love you with all my heart and sometimes my heart aches when I miss you.

Love, your one and only Yaya.

anigif

MamaRa, MamaZah dan Umi Rufaa yang semakin boolat

Setelah sekian lama, kita jumpa kembali. Rindu. 

Si budak comel telah pun menjadi lebih comel. 

I love babies so much dorang buat aku lupa masalah-masalah remeh temeh ni. Tetiba. 

I wish I could tell you alls this – “Great news I’m pregnant!” But tidak. Tidak sama sekali. Bertambah gemuk je. Akibat depression yang melanda. Tapi sis redha dan akan cuba lagi untuk turun lah dalam 0.5kg ke apa kan, apa salahnya. 

Hafizah is gonna pop anytime next month. Same goes to Elinur yang tah lah perut dah sampai kemana. Lama tak jumpa detu. Sombong sekarang. Menyampah kita *semoga dia tersedak aku mengata dia*

Semoga dua-dua babies keluar sama date so senang nak ingat tarikh birthday. Ye lah, ramai goddaughters and sons sampai tak ingat date birthday sendiri sekarang ni. Lepas tu nak pikir beli hadiah punya pening kepala. Ingat order dari satu warehouse senang mcm goodie bags gitu. 

(Harap Umi Rufaa halalkan MamaRa post gambar Rufaa yang comey gilo ni)

Nina kemain motherly sekarang. Sis bangga walaupun itu tidak mengubah sedikit pun perangai lama dia. Perangai yang elok la bukan nonsense. Nama anak dia Rufaa Atiya binte bapaknya. Takperlulah share nama bapak dia kan. Sedap nama. Tapi nanti class attendance mungkin last few students ah.

Rufaa adalah baby yang gebu dan putih melepak macam mak dia. Dia takleh sit up straight lagi sebab weight pipi dia berat sangat takleh balance. Takpe Rufaa, MamaRa akan turunkan skills itu kepada Rufaa nanti. 

Sebenarnya ada gambar yang lagi elok tapi MamaRa bukan Social Influencer. Apa yang ada dekat blog ni, sama sahaja dengan apa yang Rufaa lihat di luar. Sebesar katil king size bed. Tengok lah MamaRa punya pipi pun hampir sama. Tapi apasalahnya post gambar ni mana tahu company yang buat jamu2 kurus nak sponsor. Ahak!

Yup, sama dah tu. Itulah hakikat sebenar. MamaRa delete IG sebab MamaRa taknak orang tertipu. MamaRa memang gemuk siam what is this i cant believe this picture is nothing but ripleys believe it or not. 

Hais. 

Life is a painful journey.

Takpe, MamaRa tunggu MamaZah beranak, MamaRa ikut dia pergi class aerobics nanti.

MamaZah dan MamaRa twinsies pakai baju sama. Naluri ibu-ibu. MamaRa gemuk sebab MamaZah la ni. Jangkit mengidam syndrome.

Ok lah, ikut angle dari atas, MamaRa nampak slim sikit. Rufaa tak setuju ke? Tangan buat mcm X je tu. Takpe MamaRa sabar. 

MamaRa harap Rufaa menjadi anak yang solehah, baik hati, lembut dan sopan santun macam Umi Rufaa. ❤

P.S. Walaupun nama MamaRa, i cuba kurangkan marah-marah. Mungkin akan tambah dengan sayang, jadi marah-marah sayang chia chia chia seeds.

Manusia baik hati

You don’t have to know a person for many years to know if he is a good person. You don’t even have to know a person to be nice to him / her.

To know someone who doesn’t even know your family background, would do something so meaningful for us, sangat terharu saya.

To whoever is reading this, tolong doakan seorang hamba Allah yang telah membersihkan my father’s grave dengan seikhlas hatinya tanpa meminta balasan.

Before.

After.

I tell you bersihkan lalang yang panjang ni penat jugak. I pernah buat sekali and sakit pinggang la jugak tambah dengan cuaca panas. Inikan stranger yang tolong buatkan. Mashallah.

Aku tak kenal dia personally, only over the phone. I am so touched. So sama2 kita doakan kesejahteraan manusia ini. Amin. 

And also alfatihah to my ayah tercinta. Adik rindu. ❤

Hikmah tertinggal keretapi.

Baca previous post dulu baru sambung yang ini. 

Memang tertinggal train masa balik dari JB hari tu ada hikmahnya. I was late because I decided to singgah MPH to purchase Kerna Syurga Bukan Percuma (lepas berkenan dengan drama dia)

Carik Book 2 punya pasal, sampai tak tgk time. I didnt get the Book 2 though. Isokeh sistur sabor. Friday hari tu pergi balik MPH to carik Book 2. Sold out pulak. Sila advise mana nak dapat Book 2. So hari ni, i managed to finish Book 1 dalam 3 jam. 

And….

Sistur nak cakap. Alhamdulillah sistur tertinggal train hari tu. Sis bagi snippets of the book la ye. Nak review, sis segan. 

Syurga bukan percuma. Sebab itu kita kena usaha. Yang penting jangan putus asa

Selamat malam. *lap hingus*